Sidor

söndag 21 november 2010

Skånsk Äppelkaka med hemkokt vaniljsås

Det tar tid att laga mat - det märker jag främst på mitt skrivande. Vi har precis avslutat årets Gåsamiddagar som jag skrev om förra året, se under Etiketter - Gåsamiddag så får ni hela receptet - jag hann dock aldrig med att berätta om hur JAG gör en skånsk äppelkaka!

Goda rätter har många recept, var och en har sitt favoritrecept på samma maträtt - det är det som gör att det blir spännande att laga mat, och smaka andras mat. Skånsk äppelkaka gör en del på ströbröd av vitt bröd, jag gör den på kavring, en del gör den på köpt äppelmos, jag gör den på hemkokt mos där det fortfarande finns bitar kvar i.

Gör så här:

Skala 6-8 äpplen, klyfta och skär bort kärnhuset.
Koka med lite vatten i botten, ca 2 dl socker, en kanelstång och ett par stjärnanis.
Koka tills äpplena mjuknar men det fortfarande finns lite tuggmotstånd kvar.
Det finns många olika äppelsorter och jag brukar i detta fall inte använda traditionella mossorter som blir för mosiga utan jag använder lite fastare matäpplen.

Kör ca 20 skivor kavring i matberedare tills det är riktigt smuligt.
Stek kavringen i smör, 1 dl socker och 1 msk kanel tills den får lite färg.

Lägg ett lager kavring i en långpanna och platta till med stekspaden.
Lägg sedan på moset och sist ett lager till med kavring. Platta till ordentligt.

Grädda i ugnen 175 grader ca 15 min.

Kaka går lättare att dela om den får svalna i kyeln över natten och sen kan du värma på den om du vill.

Till en skånsk äppelkaka serverar du antingen en hemkokt vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Hemkokt vaniljsås gör du såhär:

5 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång
3 äggulor
0,5 dl strösocker

Skrapa fröna från vaniljstången ner i grädden och koka upp. Låt stå och vila ca 15 min.
Vispa äggulor och socker poröst och blanda sedan ner i grädden.
Värm under omrörning till den tjocknar, ca 82 grader - LÅT INTE KOKA!
När vaniljsåsen svalnat så tjocknar den ännu mer och blir gudomligt god!

Ät & Njut!

måndag 4 oktober 2010

Potatisbuffée!

För tredje året i rad så anordnas Pantoffelbuffée i Skivarp, något so jag själv var en av initiativtagarna till. Pantoffel är namnet på potatis i skåne och så är det väl överallt att kärt barn har många namn, pära, knöl, pantoffel m.m Vad heter potatisen där du bor?

Hur kan man då ta med temat potatis in i gästgivaregården en sådan här dag då torget myllrar av folk, marknadsknallarna säljer allt från potatis och rotfrukter till konsthantverk och stickgarner?

Ja, man gör en potatisbuffé med olika potatisrätter som grund och lite kallskuret med kalla såser som tillbehör.

I år gjorde vi 8 potatisrätter och det blev då

Vanlig vinaigrettepotatissallad med kapris











Saltrostad Amadinepotatis














Rödvinskokt mandelpotatis med koriander












Buljongkokt potatis med örter











Rostad hasselnötspotatis














Saffranskokt kulpotatis med chili och vitlök



Ugnsrostad Blå Kongo med olja och rödlök














...och slutligen en potatispaj på en botten med tomat och vitlök (ville ej vara med på bild)

Potatis kan man göra mycket med, mer än bara koka och steka, det är bara fantasin som sätter gränser här!

tisdag 3 augusti 2010

Småknäckis

Ljuva sommarkvällar med ett glas gewurtztraminer, Wanås ädelost, sockersaltade hasselnötter, mullbär- och fikonsylt och hembakt småknäckis - kan man avsluta dagen på ett ljuvare sätt!


Idag har vi bakat småknäckisar på gästgivaregården. Jag har provat flera olika recept men har nu hittat det jag tycker blir bäst och det kommer här:


50 g färsk jäst eller en påse torrjäst
2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk kummin
1 msk dillfrö
2 msk honung
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl


Smula färskjästen eller häll i torrjästen i en degbunke.
Värm vatten, olja och kryddor till 37 (färskjäst) resp 40 (torrjäst) grader och häll över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt honung, salt och mjöl. Knåda degen tills den släpper kanterna på degbunken, degen ska inte bli så hård.



Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut den på ordentligt mjölad bakbord, vänd och kavla. Det går lättare om du har mindre mängd deg. Sista svängen lägger du upp degen på en plåt, jag brukar lägga bakpapper på plåten. Nagga brödet med en gaffel eller kavla med kruskavel. Tryck ut små runda bröd med en utstickare eller ett glas. Strö flingsalt över.


Grädda i ugn 225 grader i ca 5 min. Låt svalna på galler och ät till den goda osten!

fredag 18 juni 2010

Rabarbercrisp

Rabarbertider - härliga tider!

Dags att göra pajer, chutney, glass, saft och allt möjligt av den härliga rabarbern. En trevlig sak man kan göra av skalet som du annars slänger är rabarbercrisp. Supergott till glass bl a.

Gör så här:
Skölj rabarbern ordentligt.
Skala i tunna strimlor.

Vänd alla skalstrimlor i socker.
Lägg på ett bakpapper på en plåt.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills sockret karamelliserat sig -
men vakta noga så det inte bränns.

Ta ut ur ugnen och låt svalna så stelnar det och blir en god rabarbercrisp!


måndag 31 maj 2010

Vad gör man av sparrisresterna?

Jag kan inte påstå att det är ett obehagligt problem när man har massor med färsk sparris i kylen, sparris som måste ätas av någon! Givetvis kommer jag att förvälla och frysa in, men hur enkelt är det att motstå alla dessa färska underbara primörer? Dessutom är de levererade direktfrån landet till dörren av traktens sparrisodlare Petrici - kan inte bli bättre. Vi gjorde en snabbmiddag med pasta, lax och sparris så här:


Per person

150 gr kallrökt lax

5 färska sparris

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja, även stjälken

matolja

1 dl vispgrädde

maizena redning

grovmalen svartpeppar

kokt pasta, helst färsk

Skölj sparrisen noggrant i kallt vatten. Bryt av den nedersta träiga biten och skär sedan sparrisen i ca 3 cm lång bitar.

Skär laxen i mindre bitar och fräs den tillsammans med persiljan i matolja. Tillsätt grädden och låt koka en stund, red av med maizena om du önskar lite tjockare sås. Du kan även ta mindre grädde och lite vatten eller matlagningsgrädde - allt efter eget önskemål.

Fräs vitlök och sparris i matolja i en egen panna tills de fått lite färg, ca 5 min.

Lägg över laxen och såsen i ett djupt upplägningsfat och lägg sparrisfräset ovanpå - servera till kokt pasta, ät och njut!

söndag 23 maj 2010

Ogrästider

Lääänge sedan jag var här och skrev, men tiden går så fort när man har mycket omkring sig. Våren har kantats av allehanda jobb både här och där. Vi bygger nya rum i gamla stalldelen, vi odlar tomater i massor och vi skriver sommarmenyer.

Med våren kommer grönskan och ogräset, men man kan faktiskt ta vara på en del av ogräset. Hämnas lite och ät upp det istället för att slänga det i en hög där det växet vidare. Här kommer recept på en ogrässoppa, kirskålscapuccino.


8 pers

600 g kirskål

2 små finhackade gula lökar

1 msk matolja

4 dl grädde

1 liter grönsaksbuljong

salt, vitpeppar

varm mjölk

ev lite cayennepeppar


Plocka de små späda bladen kirskål och koka den mjuk i saltat vatten. Koka inte för länge då blir kålen grå. Lägg is i en skål och fyll med vatten, häll av kokvattnet och lägg kirskålen i isvattnet, detta för att behålla den gröna vackra färgen. Ta upp kålen när den svalnat, låt den rinna av och grovhacka. Om du inte vill göra soppan direkt så kan du frysa den förvällda kålen.

Fräs löken i matfett, tillsätt kirskålen och låt allt bli varmt. Lägg över i en mixer, häll i grädden och mixa till en slät puré. Koka upp buljongen och vispa ner den i purén. Smaka av med salt och peppar och ev lite cayennepeppar, värm till lagom ättemperatur.

Precis innan soppan serveras hettar du upp mjölk intill kokpunkten och vispar den med elvisp tills du får ett kraftigt skum som du skedar över på soppan.

Jag lovar att familjen kommer bli mer benägen att hjälpa till att rensa ogräs efter att de smakat denna härliga soppa! Använder du dessutom ekologisk grädde och mjölk så blir det så närodlat du kan komma och en ekologisk förebild.

måndag 15 mars 2010

Det som göms i snö....

...kommer upp i tö, sägs det. När hela Sverige varit snötäckt under större delen av denna vinter så misstänker jag att det är mycket som gömts under detta vita täcke - och tillsammans med smältvattnet kommer fram. Men det är inte bara skräp som kommer fram under snötäcket, utan visst tittar en och annan försiktig liten växt fram - och jisses vad sugen man blir på planteringar!

Här ska odlas! Vi har inhandlat tomatfrön av olika sorter och en massa andra frön. Nu ska dessa planteras i små krukor och ställas i de små drivhusen för att sedan planteras om till större krukor för att sedna få komma ut i trädgården.

Somliga får hamna i det stora inte ännu gjorda trädgårdslandet och somliga får hamna i det inte ännu inköpta växthuset - ja som ni märker så är ambitionerna stora, jättestora!

Här ska odlas! Ambitionen är att handla så lite färdiga grönsaker och örter som möjligt under sommarsäsongen, bli så mycket som möjligt självförsörjande på dessa delikatesser - då kan vi snacka närodlat och ekologiskt!

Nu återstår bara att odla, driva fram, göra trädgårdsland, köpa och montera växthus och pyssla om alla växande små ting så att vi och våra gäster kan njuta av de under sommaren.
Just wish me luck!

måndag 22 februari 2010

Fredagsmys med surdeg

Som alla andra så baka vi också surdegsbröd. Jag satte mina egna surdegsstarter med hjälp av Martin`s blogg , Pain de Martin , där du kan finna tips och tricks av alla de slag.

Vi bakar i dagarna 3, nåja degarna får stå och jäsa till sig emellant som de bakas ut och sista av allt nattjäser vi och gräddar på fredagsmorgonen för att ni ska kunna köpa färskt surdegsbröd i butiken på fredagarna. Rågsurdegsbröd och vetesurdegsbröd med valnötter har vi till försäljning.

Tänk vilket fredagsmys med surdegsbröd och annat gott till!

Himmel och snöfall så många kalkoner

Säsongen har startat på Skivarps Gästgivaregård! Därav min bloggtystnad ett par veckor - det är alltid mycket att pyssla med inför säsongsstarten. Men så mycket snö det har ramlat ner från himlen de senaste veckorna har nog aldrig de skånska slätterna skådat!

Detta år har vi satsat på regionalproducerade råvaror och produkter samt KRAV och ekologiska produkter från våra grossister, i högsta möjliga mån. Med det menar jag att man får inte bli "idiot" i sitt letande efter KRAV godkända produkter men vår målsättning är att vi kollar alltid alternativen och är de bra så klipper vi till på det ekologiska alternativet.

Däremot är vi stolta över våra loklaproducerade köttprodukter. Vad sägs om lammrostbiffen från föreningen "Gröna lammet" som är en sammanslutning av lammproducenter på de skånska slätterna. Lammen föds upp ekologiskt och produkterna är KRAV märkta och så smakar det sååååå gott. Jag åkte själv och hämtade en låda med fint kött och fastnade nästan i en driva - snöstorm såklart!

Vi är också stolta över att kunna servera kalkon från traktens kalkonuppfödare Toftebo Gård. Jag var där och hälsade på och det var en märklig känsla att bli uttittad av 1100 kluckande kalkoner som sakta rörde sig i grupp mot mig!

Så väl mött här hos oss på Skivarps Gästgivaregård där ni bjuds på en mycket lokal meny!
http://www.skivarp.com/

måndag 25 januari 2010

Lammrostbiff - på begäran!

I min krets av kollegor i projektet Ambassadör för kvinnors företagande fick jag en förfrågan på recept på lammrostbiff, nåja förfågan kom inte direkt till mig utan på facebook, men jag tog genast åt mig.

Lammrostbiff är en favorit som jag gärna lagar ofta och den återfinns på vår meny på Skivarps Gästgivaregård nästan alltid, men i olika skepnader, i år kommer vi dessutom att inhandla råvarorna från en närliggande gård!

Här kommer ett mycket enkeltrecept men i mitt tycke en riktigt god, mör och saftiig rostbiff!

1 rostbiff per person, brukar ligga på ca 120-160 gr

Marinad
3 del olivolja
1 del balsamvinäger
kryddblandning av antingen färska örter eller torkade
jag brukar använda rosmarin, timjan och salvia
1/2 skivad vitlöksklyfta per lammrostbiff
1 nypa flingsalt per rostbiff
1/2 krm grovmalen svartpeppar

Vispa ihop olivolja och vinäger, rör ned vitlök och kryddor.

Putsa rostbiffen på hinnor.
Lägg lammrostbiffen i marinaden och se till att alla rostbiffar täcks.
Täck med plastfolie ända ner till marinaden och rostbiffarna så det inte kommer in så mycket luft. Låt stå i kylskåp ca 24 timmar.

Dags för tillagning:
Bryn rostbiffen på varje sida så att den får lite stekyta, lite färg. Ha inte för hög temperatur då bränner den vid pga balsamvinägern, dock inte för låg så den kokar, lagom är bäst.
Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i rostbiffarna.
Täck över med ugnsfolie och ugnsbaka på lågtemperatur, 90 grader, tills rostbiffen har en innertemperatur på ca 58 grader. Eftersom du har lågtemperatur så tar det lite längre tid än vanligt, tiden varierar på din ugn och storlek på rostbiffarna, men räkna med ca 40 min.

En stektermometer är en bra att ha grej i köket!

Låt rostbiffen vila ca 10 minuter innan du delar de på mitten och serverar de med en ljus rosa innerfärg.

Gott att servera till:
Honungsrostade rotfrukter
Timjansky eller rödvinssås
Ugnsbakade halva rödlökar

Gläns lite när du serverar dina gäster och förvärm tallrikarna i eftervämen i ugnen - det finns inget värre än att få varm mat på iskalla tallrikar, det blev jag serverad ikväll på en mycket välrenommerad restaurang!

torsdag 21 januari 2010

Gör nåt lätt!

Det var önskemålet vid middagen - något lätt och enkelt! Ja, det är bara att ta en titt genom hyllor, kylar och frysar och så får kreativiteten komma smygande - ja riktigt så allvarligt var det ju inte men ibland så kan jag bli alldeles tokig när jag tappar fantasin till familjens vardagliga middag och så ställer man frågan:
-Vad vill ni ha till middag ikväll?...och så hoppas man ju på ett tydligt svar på en speciell rätt.....och så får man svaret:
-Gör nåt lätt!

...denna gång blev det Couscous med räkröra. Det blev en frisk rätt och väldigt vacker - tyvärr ingen bild idag eftersom min mobil där jag har kameran behöver åka på behandling ett tag.....

4 port
4 dl couscous
4 tomater, skurna i mindre bitar
1 lime skal och saft
3 vitlöksklyftor
1 gul lök, skivad
1/2 röd chili, finhackad
400 gr räkor, skalade
salt
grovmalen svartpeppar
dill, finhackad
matolja

2 dl creme fraiche eller youghurt
Rivet skal och av 1 citron
1 msk citronsaft

Koka couscousen med vatten enl anvisningar på paketet.
Fräs lök och vitlök i oljan tills löken är mjuk och fått lite färg.
Tillsätt chili, rivet limeskal och tomater och fräs det ett tag.
Tillsätt limesaften och ev lite vatten och koka en liten stund.
Precis innan servering tillsätter du räkorna så de blir varma.
Koka inte räkorna, de krymper och blir pyttesmå och tråkiga.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg upp couscousen på ett uppläggningsfat, gör en skåra i mitten och lägg i räkröran.
Strö över med hackad dill.

Blanda creme fraiche, citronskal och citronsaft och en liten nypa salt och peppar. Servera citronsåsen vid sidan om.

Det här kan jag tänka mig som ljummen sallad på en buffé också!

tisdag 19 januari 2010

Vi letar lokalt till vårens meny!

3 veckor till vår säsongsöppning, menyn börjar ta form, blanketter i alla former skickas till olika myndigheter, gården städas och planering är i full gång.

2010 blir året då vi gör allt i vår makt för att erbjuda våra gäster närproducerade produkter. Idag ska vi besöka Grevingetorps gård som ligger någon mil norr om Skivarps Gästgivaregård. På gården som ligger på det skånska slättlandet föder man upp lamm och vi kommer att hämta våra lammrostbiffar, lammfärsen och deras fantastiska lammpastrami.

Resten av veckan är det kalkon, ost, fläsk och bröd som står på listan för våra närproducerade producenter. Grönsakerna har vi redan det mesta sedan länge och det tar vi vartefter säsongen lider.

Ja, det blir ett spännande år men vi är övertygade om att våra gäster är beredda på att ta steget och värna det lokala för att spara på våra småproducenter, välja ekologiskt för att spara på vår värld och för mig i köket känns det extra roligt att få presentera vår tillagade mat med ett namn på en ursprungsgård!

söndag 17 januari 2010

Ta vara på hela apelsinen!



Vintertider = apelsintider! Eller hur, visst är det underbart med en iskall apelsin om dagen? Ät den som den är i klyftor eller filéa den och använd i en fruktsallad. Men ta vara på skalet vad du än gör! Här kommer recept på kanderade apelsinskal med vanilj.

Skölj apelsinerna i ljummet vatten.

Skala det yttersta gula skalet med en kniv, det gör inget om lite av det vita innerskalet kommer med men så lite som möjligt är bra.

Strimla skalet i tunna strimlor och läg i en kastrull. Täck med vatten och koka upp.
Häll av vattnet och nu häller på då lika mycket socker som vatten så att det täcker apelsinskalen.
Skrapa ur fröna på en vaniljstång och tillsätt dessa, du kan lägga i vaniljstången och låta den koka med.

Småkoka nu tills det blir lite tjockare konsistens och apelsinskalen blivit blanka och genomskinliga.

Häll upp i väl rengjorda burkar och ställ kallt.
Supergott att servera till vår ekologiska chokladtårta och en klick vispgrädde!

torsdag 14 januari 2010

Man tager vad man haver...

...ja, det är mycket av den varan nu i januari. Fortfarande har jag inte lyckats göra klar inventeringen, jag hittar ju så mycket annat att pyssla med, sånt som är så mycket roligare. Igår efter middagen skulle jag i alla fall ta ett tag med pärmen, pennan och räkna igenom frysarna - men då kommer yngste sonen till undsättning:

- Snälla mamma, kan du inte göra nåt gott till kvällen?

- Visst säger jag!
Det får bli lite Äppelmums med vaniljglass eftersom jag har massor med äpplen som snart har sett sina bästa dagar, jag hittade mandelmassa i kylskåpet och glass finns ju alltid!


Så här gjorde jag:
5 äpplen
2 msk honung
200 gr mandelmassa
3 dl havregryn
100 gr smör
2 msk socker
2 tsk kanel

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Ringla honungen på botten och lägg i äppelklyftorna.
Blanda ihop havregryn och smör till en smulig massa.
Riv mandelmassan och nyp ner i havregryns smulorna.
Blanda socker och kanel och strö över äpplena, strö sedan över smulmassan.
Grädda i ugnen 175 grader ca 30 min eller tills ytan är gyllenbrun med lite knapriga kanter.

Servera med vaniljglass och du har ett gott kvällsmums!

Äpplen kan man göra så mycket av, det är bara fantasin som sätter gränser - våga prova dig fram till ditt eget äppelmums!

måndag 11 januari 2010

Inventering ger nya idéer!

Alla företag med varulager måste nån gång per år inventera - och så även vi. Det är såååååå tråkigt och tar såååååå mycket tid. Men jag är halvägs med årets inventering, men egentligen skulle jag vara klar - men - jag hittade mycket roligare saker att pyssla med.

Jag insåg att vi har en hel del underbar 65% chokladpellets, ca 12 kg kvar och även om choklad håller länge så håller den inte i evighet. Jag har också länge funderat på om man kan kombinera den goda chokladen med våra fantastiska mullbär - så nu var det dags att testa!

Jag har redan hemkokt mullbär/fikonsylt som jag kokade till julens ostar och så här gjorde jag:

200 gr mörk 65% choklad
2 msk mullbär/fikonsylt



Smält chokladen i vattenbad och rör ned sylten.
Skeda i en sprits eller en plastpåse och låt svalna lite.
Klipp hål på spritsen eller i hörnet på påsen och klicka små runda chokladtoppar på ett smörpapper. Låt svalna en stund i kylen.


Detta borde vara en riktigt nyttig choklad, frånsett sockret i sylten, eftersom både chokladen och mullbären inehåller antioxidanter! Men oj, det blev ju en riktig höjdare, kraftig smak av choklad med genomslag av mulliga mullbär och krispiga fikon - alldeles säkert alldeles underbart till ett glas dessertvin Oupa se Wyn!

Nu har ju inte alla mullbär men jag tror att det går lika bra med björnbär, det kanske du har i frysen hemma. Så här gjorde jag sylten:

250 g torkade fikon, ekologiska från Kung Markatta. Klipp ner i mindre bitar.
750 g pressade mullbär eller kanske björnbär
2 dl portvin
1,5 dl syltsocker
2 dl mullbärssaft
1 vaniljstång, urskrapad



Koka samman alla ingredienser, utom sockret, tills fikonen är lite mjukare. Tillsätt syltsockret och koka ihop ett par minuter.

Sylten är kanongod till smakrika ostar.

Vi får väl se vad morgondagens inventering kan resultera i!

fredag 8 januari 2010

Varmt när det är kallt!

Vi har njutit av ledigheten under jul och nyår och det har vi gjort fullt ut för första gången på många år vilket beror på att vi har haft ett fantastiskt år på Skivarps Gästgivaregård! Tack alla underbara matgäster som uppskattar hemlagad, vällagad och god mat - för det är ju absolut vår strävan att alla våra gäster ska vara mätta, nöjda och glada när de lämnar oss!

Ledighet för oss innebär också vardagsmat i allra högsta grad och det är något vi längtar vansinnigt mycket efter ibland. Nu är det kallt i vårt avlånga land, från norr till söder går kvicksilvret långt under noll, kylan biter i kinderna och permafrosten sätter sig i håret, eller var det kanske färgen - vem vet?

En kall dag kräver en varm gryta och ikväll så tittade vi in i förrådet och konstaterade att det blir en "Tager vad man haver" gryta och det var såååå gott! Nu har jag inte alla mått klara för mig i detta recept utan det är som vi säger i Norbotten där jag kommer ifrån, "lite på en höft" så prova dig fram lite!

10 pers (ni bjuder såklart in grannarna till detta)

2 msk rapsolja
4 morötter
4 palsternacka
2 små kålrot
1 purjolök
1 knippe persilja
6 st kryddiga korvar
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljonpasta
2 liter vatten
3 dl vit quinoa
cayennepeppar
paprikakrydda
salt
1 msk maizena
grovmalen svartpeppar

Skala och skiva eller tärna rotfrukterna.
Skiva purjolöken.
Skiva korvarna.
Hacka persiljan.
Fräs lök och rotfrukter i oljan tills löken har mjuknat.
Lägg i chilisåsen och tomatpurén och låt det fräsa en stund.
Häll över vattnet och koka upp.
Lägg i grönsaksbuljongen och rör tills den löst sig.
Skölj quinoan i vatten och lägg i den i grytan när allt har kokat ca 5 min.
Koka ytterligare 10 min och lägg sen i korvarna och persiljan och koka ytterligare 5 min.
Krydda med cayennepeppar, paprikakrydda, salt och peppar enligt önskemål.
Rör ned maizena i kallt vatten och red av grytan om du tycker den blir för tunn.
Servera het med ett gott knäckebröd och en stark ost till!