Sidor

söndag 17 januari 2010

Ta vara på hela apelsinen!



Vintertider = apelsintider! Eller hur, visst är det underbart med en iskall apelsin om dagen? Ät den som den är i klyftor eller filéa den och använd i en fruktsallad. Men ta vara på skalet vad du än gör! Här kommer recept på kanderade apelsinskal med vanilj.

Skölj apelsinerna i ljummet vatten.

Skala det yttersta gula skalet med en kniv, det gör inget om lite av det vita innerskalet kommer med men så lite som möjligt är bra.

Strimla skalet i tunna strimlor och läg i en kastrull. Täck med vatten och koka upp.
Häll av vattnet och nu häller på då lika mycket socker som vatten så att det täcker apelsinskalen.
Skrapa ur fröna på en vaniljstång och tillsätt dessa, du kan lägga i vaniljstången och låta den koka med.

Småkoka nu tills det blir lite tjockare konsistens och apelsinskalen blivit blanka och genomskinliga.

Häll upp i väl rengjorda burkar och ställ kallt.
Supergott att servera till vår ekologiska chokladtårta och en klick vispgrädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar