Sidor

söndag 23 maj 2010

Ogrästider

Lääänge sedan jag var här och skrev, men tiden går så fort när man har mycket omkring sig. Våren har kantats av allehanda jobb både här och där. Vi bygger nya rum i gamla stalldelen, vi odlar tomater i massor och vi skriver sommarmenyer.

Med våren kommer grönskan och ogräset, men man kan faktiskt ta vara på en del av ogräset. Hämnas lite och ät upp det istället för att slänga det i en hög där det växet vidare. Här kommer recept på en ogrässoppa, kirskålscapuccino.


8 pers

600 g kirskål

2 små finhackade gula lökar

1 msk matolja

4 dl grädde

1 liter grönsaksbuljong

salt, vitpeppar

varm mjölk

ev lite cayennepeppar


Plocka de små späda bladen kirskål och koka den mjuk i saltat vatten. Koka inte för länge då blir kålen grå. Lägg is i en skål och fyll med vatten, häll av kokvattnet och lägg kirskålen i isvattnet, detta för att behålla den gröna vackra färgen. Ta upp kålen när den svalnat, låt den rinna av och grovhacka. Om du inte vill göra soppan direkt så kan du frysa den förvällda kålen.

Fräs löken i matfett, tillsätt kirskålen och låt allt bli varmt. Lägg över i en mixer, häll i grädden och mixa till en slät puré. Koka upp buljongen och vispa ner den i purén. Smaka av med salt och peppar och ev lite cayennepeppar, värm till lagom ättemperatur.

Precis innan soppan serveras hettar du upp mjölk intill kokpunkten och vispar den med elvisp tills du får ett kraftigt skum som du skedar över på soppan.

Jag lovar att familjen kommer bli mer benägen att hjälpa till att rensa ogräs efter att de smakat denna härliga soppa! Använder du dessutom ekologisk grädde och mjölk så blir det så närodlat du kan komma och en ekologisk förebild.

1 kommentar: