Sidor

fredag 8 januari 2010

Varmt när det är kallt!

Vi har njutit av ledigheten under jul och nyår och det har vi gjort fullt ut för första gången på många år vilket beror på att vi har haft ett fantastiskt år på Skivarps Gästgivaregård! Tack alla underbara matgäster som uppskattar hemlagad, vällagad och god mat - för det är ju absolut vår strävan att alla våra gäster ska vara mätta, nöjda och glada när de lämnar oss!

Ledighet för oss innebär också vardagsmat i allra högsta grad och det är något vi längtar vansinnigt mycket efter ibland. Nu är det kallt i vårt avlånga land, från norr till söder går kvicksilvret långt under noll, kylan biter i kinderna och permafrosten sätter sig i håret, eller var det kanske färgen - vem vet?

En kall dag kräver en varm gryta och ikväll så tittade vi in i förrådet och konstaterade att det blir en "Tager vad man haver" gryta och det var såååå gott! Nu har jag inte alla mått klara för mig i detta recept utan det är som vi säger i Norbotten där jag kommer ifrån, "lite på en höft" så prova dig fram lite!

10 pers (ni bjuder såklart in grannarna till detta)

2 msk rapsolja
4 morötter
4 palsternacka
2 små kålrot
1 purjolök
1 knippe persilja
6 st kryddiga korvar
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljonpasta
2 liter vatten
3 dl vit quinoa
cayennepeppar
paprikakrydda
salt
1 msk maizena
grovmalen svartpeppar

Skala och skiva eller tärna rotfrukterna.
Skiva purjolöken.
Skiva korvarna.
Hacka persiljan.
Fräs lök och rotfrukter i oljan tills löken har mjuknat.
Lägg i chilisåsen och tomatpurén och låt det fräsa en stund.
Häll över vattnet och koka upp.
Lägg i grönsaksbuljongen och rör tills den löst sig.
Skölj quinoan i vatten och lägg i den i grytan när allt har kokat ca 5 min.
Koka ytterligare 10 min och lägg sen i korvarna och persiljan och koka ytterligare 5 min.
Krydda med cayennepeppar, paprikakrydda, salt och peppar enligt önskemål.
Rör ned maizena i kallt vatten och red av grytan om du tycker den blir för tunn.
Servera het med ett gott knäckebröd och en stark ost till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar