Ljuva sommarkvällar med ett glas gewurtztraminer, Wanås ädelost, sockersaltade hasselnötter, mullbär- och fikonsylt och hembakt småknäckis - kan man avsluta dagen på ett ljuvare sätt!
Idag har vi bakat småknäckisar på gästgivaregården. Jag har provat flera olika recept men har nu hittat det jag tycker blir bäst och det kommer här:
50 g färsk jäst eller en påse torrjäst
2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk kummin
1 msk dillfrö
2 msk honung
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk kummin
1 msk dillfrö
2 msk honung
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
Smula färskjästen eller häll i torrjästen i en degbunke.
Värm vatten, olja och kryddor till 37 (färskjäst) resp 40 (torrjäst) grader och häll över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt honung, salt och mjöl. Knåda degen tills den släpper kanterna på degbunken, degen ska inte bli så hård.
Värm vatten, olja och kryddor till 37 (färskjäst) resp 40 (torrjäst) grader och häll över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt honung, salt och mjöl. Knåda degen tills den släpper kanterna på degbunken, degen ska inte bli så hård.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut den på ordentligt mjölad bakbord, vänd och kavla. Det går lättare om du har mindre mängd deg. Sista svängen lägger du upp degen på en plåt, jag brukar lägga bakpapper på plåten. Nagga brödet med en gaffel eller kavla med kruskavel. Tryck ut små runda bröd med en utstickare eller ett glas. Strö flingsalt över.
Grädda i ugn 225 grader i ca 5 min. Låt svalna på galler och ät till den goda osten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar