Sidor

måndag 19 oktober 2009

Värmande soppa i höstrusket!

Tiden flyger iväg, det var ett tag sedan jag var här, men jag har haft fullt upp med att laga mat i köket och planering för Gåsamiddagar och Julbord. Så här på höstkanten så är det underbart med en värmande soppa och nu finns det ju alla möjliga härliga rotfrukter att koka soppa på. Varje år då vi har viltveckor så blir det även en soppa på menyn, detta år en krämig jordärtskocksoppa med vitlöksbröd till. Även om jordärtskockorna inte är stora nu, de är krångliga att skala men de smakar underbart gott i soppan!

Jordärtskocksoppa för 4 pers

ca 600 gr jordärtskocka, skalade
2 st schalottenlök, finhackad
1/2 pressad citron
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde

Svetta löken tillsammans med skockorna i en gryta tills löken är mjuk.
Pressa över saften från en halv citron.
Häll på vin och grönsaksbuljong så att det täcker skockorna och koka tills de är mjuka.
Mixa till en jämn puré och tillsätt grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med varma vitlöksbröd med persilja på.

Soppan går att frysa om du vill koka en större mängd och spara.

PS: Visste du att jordärtskockan är en släkting till solrosen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar