Sidor

fredag 23 oktober 2009

Paltkoma!

I går kväll innan jag somnade blev jag så otroligt sugen på norrländsk palt eller kroppkakor - och då fick det bli kroppkakor under eftermiddagen idag. Det kommer sån längtan efter riktigt god husmanskost emellanåt eftersom jag dagligen gör fin restaraurangmat, som ska vara perfekt och se perfekt ut - då är det gott med nåt riktigt enkelt!


Jag gör alltid minst dubbla satsen från receptet, det går bra att värma på till lunch nån dag senare. Det finns dock ett stort problem med palt eller kroppkakor - det är så ini bomben gott att man alltid sitter med paltkoma flera timmar efter middagen!


Vad är då skillnaden mellan kroppkakor och palt. Jo, kroppkakor görs på kokt potatis, palt görs på råriven potatis!


Kroppkakor 4-6 pers

ca 20 potatisar, beror lite på storleken
2-3 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
500 gr blandfärs
300 gr bacon, finskuren i små bitar
1 gul lök, finhackad
1 krm kryddpeppar
salt


Koka potatisen och pressa eller mosa den i en stor skål.
Låt svalna
Stek under tiden bacon, färs och lök.
Smaka av med kryddpeppar och salt.
Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt till en jämn och ganska fast smet.
Rulla till en lång rulle och skär 2 cm stora skivor.
Platta till i handen, lägg i baconröran och lägg ihop till en rund boll.
Lägg kroppkakorna på en mjölad skärbräda.
Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten.
Lägg försiktigt ner kroppkakorna så de täcker botten.
Koka hellre fler omgångar än att lägga i för många åt gången.
Koka/sjud tills kroppkakorna flyter upp och ca 5 minuter till.

OBS! Koka inte för hårt eller för länge, då går de sönder.
Servera varma med en klick riktigt smör, rårörda lingon och mer av
bacon/färsröran.

...och som sagt - akta dig för paltkoma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar