Sidor

onsdag 21 oktober 2009

Det är de små detaljerna som gör et...

Ja, så är det väl många gånger. Jag menar tänk dig en havregrynsgröt utan salt och lingon sylt, julskinka utan senap, fläsklägg utan rotmos eller kalops utan rödbetor - det blir ju bara platt och tråkigt. Det behövs en liten detalj så förhöjer det det mesta i matväg.


Vi har viltveckor här på gästgivaregården och det innebär att min norrbottniska ådra får förgylla köket några veckor - här bjuds det på renskav gjord på rökt renfilé, hjortinnerfilé med skogsvampsås, kalvreninnanlår med en härlig pepprig sky och ugnsbakad potatis i buljong, rencarpaccio, löjromscreme, lingonmousse, chokladtårta med hjortron, rapphöns i portvin och älgfärswallenbergare! Visst låter det gott alltihopa - och det är det, bara rena råvaror direkt från skogen!
De små detaljerna till de här delikatesserna är tranbärssgele, rårörda lingon, havresmulor, rårörda hjortron, smörstekta kantareller m.m
Till älgfärswallenbergaren har jag gjort en chili/lingon chutney som bryter fantastiskt fint till älgfärsens mjuka smak. Chutney kan du använda till allt möjligt kött och det är en härlig variant till de underbara rårörda lingonen.


Du behöver:

2 dl råsocker, vanligt socker går också bra

3 dl lingon

1 röd chilifrukt

2 lagerblad


Börja med att smälta sockret i en kastrull tills det är brunt.

Häll på lingonen - men se upp det kan stänka då sockret är oerhört varmt!
Dela chilifrukten, skrapa ur fröna och hacka chilin i mindre bitar.
Blanda ner chili och lagerblad i lingonen och låt puttra tills allt socker smält och chutneyn börjar tjockna något.

Häll upp i burkar med tättslutande lock och ställ i kylen.
Chutneyn håller nästan hur länge som helst.
Orkar du inte göra själv - kan man köpa på vår webbshop http://www.ekoshopen.se/
och chutneyn görs vid beställning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar