Sidor

torsdag 29 oktober 2009

Gåsamiddag Följetong - avsnitt 2

Igår kväll så stekte vi gås så doften spred sig i hela huset, vi är lite tidigt ute i år men det beror på att vi har en grupp som gärna tjuvstartar lite. Jag vill poängtera att gässen vi använder kommer från en gård i våra trakter, Klasaröds Gård, gäss som springer ute och behandlas med värde. Gåslevern är inte av fransk majsmatad sort utan en helt normalstor lever från välbehandlade fåglar!

Vår Gåsamiddagsmeny ser ut så här:

1:a servering
Gåslevermousse på brödkrutong med äppelsås och rosépeppar
2:a servering
Svartsoppa med stekt gåslever och buljongkokt kräva och hjärta
3:e servering
Helstekt Gås med stekt potatis, svartvinbärsgelé, kumminkokt brysselkål, kanelstekta äpplen och plommon, rödkål och den gooooda såsen
4:e servering
Skånsk äppelkaka med hemkokt vaniljsås



Här kommer recept till den underbara gåslevermoussen!

Gåslevermousse10 pers

3 gåslever
1 schalottenlök
1 vitlök
1 msk konjak
1 dl grädde
salt och peppar
Rensa levern från hinnor och senor och skär i mindre bitar. Stek tillsammans med hackad schalottenlök och vitlök. Häll på konjak och låt koka in en stund.
Lägg alltsammans i en matberedare, salta och peppra och häll i grädden samtidigt som matberedaren är i gång.
Moussen skall bli så pass fast att du kan skeda över i en spritspåse och när den har svalnat spritsa ut på en smörstekt toast.

Äppelsås

2 skalade och klyftat äpple
1 dl vatten vatten
1 msk vitvinsvinäger eller sherryvinäger
1 msk farinsocker
rosépeppar

Koka vinäger och socker tills sockret smält. Häll på vatten och lägg i äppelklyftor och rosépeppar. Koka tills äpplena har blivit mos. Vispa såsen tills den är slät. Om den blir för tjock kan du tilsätta lite äppeljuice och om den blir för tunn låt den koka ner lite.

Vid servering ringla lite äppelsås runt toasten med gåslevermousse.Servera gärna ett glas torrt mousserande vin eller champagne till gåslevermoussen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar