Sidor

måndag 2 november 2009

Gåsamiddag Följetong - avsnitt 3

Hemlagad Svartsoppa

Så var det dags att laga den kända och ökända svartsoppan, soppan som inte kan uteslutas från ett riktigt Gåsagille, soppan som alla som inte har smakat verkligen hatar!
I år har jag hört ryktas om att Scan har struntat i att göra svartsoppa i "plastkorv" så vi har riktigt problem med att få tag i gåsblod till svartsoppan - jag antar att det har att göra med att fler restauranger måste göra soppan själva! Men sörj inte för den soppan var verkligen inte god - går inte att jämföra med nedanstående!

Svartsoppa 8 port

2 liter buljong(använd buljongen du får då du kokar benen från gåsen)
4 dl gås- eller svinblod
¾ dl vetemjöl
ca 1 msk salt
3 msk socker
0,5 tsk vitpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
2 dl äppeljuice
1-2 msk vinäger
2-3 msk konjak
1 dl portvin
1 dl glögg !!!!

Koka upp buljongen
Gör en redning av blod och vetemjöl
Häll under kraftig vispning lite av den heta buljongen i blodredningen. Slå sedan redningen under fortsatt kraftig vispning i buljongen.
Sjud soppan ca 10 minuter. Vispa hela tiden annars skär den sig.
Smaksatt med salt, socker, kryddor, äppeljuice, vinäger, konjak, portvin och glögg.
Smaka av soppan väl. Den skall få en rund och fyllig smak. Laga den gärna dagen innan så blommar smaken ut mer.

Servera riktigt varm med några skivor stekt gåslever, buljongkokt hjärta och kräva (muskelmagen) och ugnsstekta äppelringar.

Till svartsoppan rekommenderar jag ett glas portvin eller ett glas torr sherry.

Vad vi har kvar på min lilla Gåsaföljetong är buljongen, såsen, äppelkakan med vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar