Sidor

onsdag 24 juni 2009

Sill eller strömming?

Ja, det är frågan! Om man som jag kommer från Norrbotten och har vuxit upp med att äta strömming och löja så hamnar man lätt i diskussionen om det heter sill eller strömming när man bor i Skåne - för här heter det sill, punk t slut!

Jag hade för några dagar sedan en konversation med en person på facebook om just detta ämne efter att jag stekt 170 strömmingsfiléer till Wallanders filmteam och nämnde det på facebook - och snabbt som attan så är han där. - Det heter sill!

Ja men hur är det nu då? Heter det sill eller strömming beroende på var man kommer ifrån, var man bor eller var fisken kommer ifrån? Vad tror ni?

Men här kommer ialla fall ett riktigt norrländskt recept på en riktig sommarmat - Löksälta!
När jag var liten och bodde i Norrbotten så åt vi ofta denna löksälta då potatisen var riktigt nyupptagen ur jorden.

Borsta potatisen väl och koka den i vatten med lite salt
Hacka lök, ca 1 msk till varje portion, och lägg i en kopp eller liten skål
Hacka gräslök, ca 1 tsk till varje portion och lägg det i koppen
Lägg i en msk saltat smör och häll på det silade potatisvattnet
Doppa nu den nykokta färskpotatisen i och ät och njut

Servera gärna halstrad strömming till detta, men ännu hellre halstrad saltströmming, som jag tror endast finns i de norra delarna av vårt avlånga land. Åhhhh, vad jag kan sakna denna saltströmming!

3 kommentarer:

  1. sill eller strömming?!??
    Mer chokladpraliner till folket!

    SvaraRadera
  2. Är det så att vi är lite mer flexibla här, vi som är uppvuxna i mellansverige (läs Västmanland) ;) ?
    Här finns både sill och strömming. En storleksfråga och var den är fångad. Den mindre fisken fångad norr om Kalmarsund (kan vara annan gräns)=strömming och större fisk söder om Kalmar=strömming.

    Men det klart, vi kan ju som Karin B skriver äta chokladpraliner istället! Dock inte kexchoklad för då kommer ju diskussionen: kex med hårt k eller shex som Göteborg.

    Ha det gott i solen jeanette!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Ja vi säger sill om inlagd sill som löksill och strömming om stekt strömming (skarpsill) här på Tjörn, men jag är ju inflyttad...

    @charlotte:Diskussion om kexchoklad? Det behövs inte, säg bara som vi gör shexchoklaaa. Precis som kiosk. :-) Och fler praliner till alla!

    Glada mathälsningar Maria på MIKU

    SvaraRadera