Sidor

torsdag 25 juni 2009

Choklad, choklad & choklad!

Tar tillfället i akt och skriver några rader då mannen är ute och promenerar med vildhunden Tindra, jag kan ju inte sitta och blogga på vår 16-åriga bröllopsdag, eller....

Ja, men jag kan ju inte bara skriva om praliner - de gör jag ju inte själv! Men visst, choklad hör till livets goda ting och en mörk sådan är ju enbart nyttig.

Visste ni att:
Choklad innehåller aminosyran fenyletylamin som anses vara afrodisiakisk och sägs kunna "bota" baksmälla. Detta ämne frigörs naturligt i kroppen när man är förälskad och i stället för att somliga tar antidepressiva medel kan de få sin dos genom att äta mörk choklad. :)
Det finns också andra uppiggande ämnen i choklad såsom dopamin och serotonin, vilka lindrar smärta och höjer stämningsläget.

Så med andra ord - ät mer mörk choklad så kan ni dricka mer sprit utan att få baksmälla, ni blir eller behåller förälskelsen, ni har inte ont och är ständigt glada - hur svårt kan det vara!

Och för att ni nu ska kunna äta riktigt mycket god choklad så kommer här receptet på min vidunderliga chokladcremetårta, den som lagas med ekologiska råvaror och ska säljas under Malmöfestivalen i ca 5000 exemplar i bitar.....vi bakar för fullt just nu!

Ingredienser:


Botten
3 ägg
3,5 dl socker
150 gr smör
1,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Chokladcreme:
150 gr mörk 65-70% choklad
1,5 dl vispgrädde
20 gr smör
1 msk honung

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ned kakaon. Blanda kakaosmöret med äggsmeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner det i smeten.

Spänn fast ett bakpapper på botten av en rund form, såklart då en med löstagbar botten.
Grädda i 175 grader ca 35 min, varierar med vilken ugn du har. Kakan ska vara lite lös i mitten men inte som en kladdkaka.
Låt botten svalan och gör under tiden choladcremen.

Lägg choklad, vispgrädde, smör och honung i en skål och ställ i vattenbad. Rör hela tiden tills allt har löst sig ordentligt och du har en riktigt härlig kräm i skålen. Bred krämen över kakan och låt det rinna ner över kanterna.

Servera med färska bär från säsongen och lite lättvispad grädde. Under vinterhaövåret då vi inte har så mycket färska bär så serverar jag med vaniljinkokta apelsinskal vilka jag kan skriva om en annan gång.

Med detta bör ert chokladbehov vara mättat det närmaste dygnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar