Sidor

lördag 30 april 2011

Nostalgi sparris





Igår fick vi hem ett par kilo absolut nyskördad sparris från Petricis odlingar i Skivarp. Jag säger bara oj så fin den är, vilka känslor det väcker när dessa nyskördade grönsaker visar sig. Det är vår och snart sommar, ja enligt meteorologerna är det ju sommar i Skåne, ännu bättre.










Vad gjorde jag då med dessa härliga gröna pinnar? Jo, jag blev riktigt nostalgisk och gjorde en hollandiase och baconbits att servera till.





Gör så här:





200 gr smör
3 rumstempererade äggulor
4 msk vatten
1 nypa cayennepeppar
1 tsk citronsaft





1. Fyll en kastrull till hälften med vatten och låt det sjuda.



2. Smält smöret i en annan kastrull.



3. Häll äggulorna och 4 msk vatten i en värmetålig skål som ryms i kastrullen med varmt vatten och vispa till du får ett skum.



4. Sänk ner skålen i vattnet och vispa till det tjocknar och lämnar ett spår över ytan när man lyfter vispen.



5. Lyft upp skålen och ställ där den står stadig, gärna en våt disktrasa under och tillsätt smör i en jämn stråle samtidigt som du vispar, alt lite smör i taget och vispa.



6. Tillsätt cayennepeppar och citronsaft.



Koka upp vatten till sparrisen. Skär bort den nedersta delen från sparrisen och skölj den. Lägg sparrisen i det kokande vattnet ett par minuter, koka / sjud sakta.



Ta upp och servera direkt med såsen, knaperstekta baconbitar och flingsalt!





Tips! Om du har för varmt vattenbad till såsen kan den skära sig, ta upp skålen och droppa i lite kallt vatten eller en isbit så brukar det ordna sig.Såsen ska serveras helst genast, den går inte att spara och ska inte stå under värme mer än 20 minuter, får absolut inte koka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar