Tranchera Gåsen och koka såsen!
Nu börjar det närma sig en riktig Gåsamiddag med allt som hör till! Nu ska ju hela tillagningen inte ta lika många dagar som det tagit mig att skriva ner detta här, då blir inte gåsen så god när den väl serveras.
I första avsnittet så stekte vi gåsen i ugnen och la den i kylen till nästa dag.
Tag nu fram gåsen för nu ska vi laga såsen! Du kan givetvis tranchera gåsen när den är varm också om du vill tillaga allt samma dag. I ett restaurangkök får man göra lite i taget eftersom man sällan bara steker en gås samtidigt.
Tranchera gåsen och lägg på ett bläck. Jag har svårt att ta bilder när jag jobbar med gåsen, det blir så kladdigt så jag hittade en bra sida där du kan se hur man trancherar en gås http://www.menyse.com/misc/matskolan/tranchera_gas.html
Plocka så mycket kött som möjligt från skrovet.
Ta en stor gryta och lägg i skrovet med äpplen och plommon. Fyll på med vatten, timjankvistar, skivade morötter och palsternacka och koka ett par timmar. När buljongen är klar sila av och häll på grädde och lite svartvinbärsgele kan man blanda i.
Red av såsen med maizena utrört i lite vatten, salta och peppra.
Värm gåsen under ugnsfolie precis innan servering, om du tar av foliet några minuter innan du tar ut gåsen så blir den lite knaprigare på ytan.
Tips! Om du kokar fonden dagen innan du ska servera gåsen kan du ställa den kallt. När du sedan tar fram såsen så har fettlagret flutit upp till ytan och du kan ta bort det innan du reder av med grädde och maizena.
Till gåsen serverar vi potatis som vi steker i gåsfettet, rödkål, kumminkokt brysselkål och kanelstekta äppelklyftor och plommon och så klart den goda såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar