Sidor

onsdag 22 juli 2009

Rosenbladparfait i rosornas tid!


Jisses vad tiden rusar iväg när man har mycket att stå i! Här på Skivarps Gästgivaregård har vi fullt upp med att ta hand om våra hotellgäster, våra hungriga restauranggäster och våra sugna chokladshoppare. Vi är mitt i den häftigaste högsäsongen då hela personalstyrkan jobbar så svetten lackar med matlagning, hotellstädning, servering, disk, trädgårtdsarbete och massor med annat som gör att livet sprudlar på gården.


Sommar är också en tid då bröllopen avlöser varandra och det är de roligaste tillställningarna att arrangera både för kök och servicen - för det är en så lycklig tillställning! Den senaste bröllopsmiddagen vi arrangerade blev så lyckad och som brudparet sa så var allt perfekt och när det gällde maten så kunde de inte välja vad som smakade bäst - och såklart är alla i personalen en del av detta! Desserten på detta bröllop ska jag iallafall bjuda på i rosornas tid - för ni vet väl att rosenblad är gott och vackert! Använd rosenblad från en trädgård som inte är besprutad och inte gärna köpta rosor då du inte vet om de är besprutade.


Rosenbladsparfait


15 röda rosenblad
100 gr honung
skal och saft av 2 st lime
2 dl vitt vin
6 äggulor
3 dl socker
6 dl grädde

3 gelatinblad

Klä 2 st runda formar med löstagbar botten med plastfilm.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Mixa rosenblad, honung, saft och skal av lime samt det vita vinet.
Vispa äggulor och socker poröst.
Vispa grädden.
Värm lite av det mixade spadet och blanda i gelatinbladen och låt svalna en aning.
Blanda mixet i äggsmeten.
Blanda sedan i grädden och gelatinet.

Häll den ljuvliga smeten i formarna och frys i minst 4 timmar. Skär sedan i tårtbitar och garnera med färska bär av säsongen eller varför inte kanderade rosenblad också.

Doppa rosenblad i uppvispad äggvita och strö över socker, vänd efter en stund till andra sidan och strö över socker. Låt stå torrt i ett dygn och vänd på bladen lite då och då.
Njut även om det inte är bröllop - det kanske finns andra anledningar att fira och äta gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar