Sidor

måndag 16 januari 2012

Blomkålssoppa eller semla?

Det är inte ofta jag får förmånen att gå i lugn och ro på stormarknaden och shoppa - mat! Det är så härligt att gå där och känna, dofta och plocka vagnen full av fina grönsaker och miljoner andra smaskigheter. Många ser det nog som ett nödvändigt ont att behöva gå och handla, men jag som för det mesta beställer via internet och får varorna levererade til restaurangköket njuter de få gångerna.

Nu finns det gott om fin blomkål som inte kostar nästan någonting så det fick bli ett blomkålshuvud till middag. I korgen åkte även semlebullar, mandelmassa och vispgrädde med, men efter att blomkålshuvudet blivit soppa med god grädde i så ändrade jag mig, det får bli en iskall blodapelsin till kvällen istället för semlan. Återkommer längre fram då jag testar att göra en blodapelsinsorbet!

Blomkålssoppa ca 4 pers

1 blomkålshuvud
vatten
1 msk alt 1 tärning grönsaksbuljong
1 finhackad gul lök
1 hackad vitlök
1 msk matolja
5 dl grädde, går lika bra med mjölk om du vill ha den tunnare
salt
peppar
cayennepeppar
knaperstekt bacon i små bitar

Plocka bort de skyddanden bladen från blomkålen och skär ut de fina små buketterna, skölj i vatten.
Svetta löken i oljan och lägg sen i blomkålen, täck med vatten.
Lägg i grönsaksbuljongen när det har kokat upp.
Koka tills blomkålen är mjuk, men koka inte sönder.
Häll bort hälften av spadet i en skål bredvid.
Mixa blomkålen med stavmixer.
Tillsätt grädde, salt, peppar och cayennepeppar efter smak.
Låt småputtra en stund.

Önskar du tunnare soppa, späd med resten av buljongen.
Önskar du tjockare soppa, red av med maizena utrört i lite vatten.
Servera med lite knaperstekt bacon i soppan, en tunnbrödrulle med philadelphiaost och paprika.

Underbart en vintermiddag!

1 kommentar:

  1. mums, den prövar jag på barnen på jobbet inom kort.
    kram johanna

    SvaraRadera