Sidor

måndag 31 maj 2010

Vad gör man av sparrisresterna?

Jag kan inte påstå att det är ett obehagligt problem när man har massor med färsk sparris i kylen, sparris som måste ätas av någon! Givetvis kommer jag att förvälla och frysa in, men hur enkelt är det att motstå alla dessa färska underbara primörer? Dessutom är de levererade direktfrån landet till dörren av traktens sparrisodlare Petrici - kan inte bli bättre. Vi gjorde en snabbmiddag med pasta, lax och sparris så här:


Per person

150 gr kallrökt lax

5 färska sparris

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja, även stjälken

matolja

1 dl vispgrädde

maizena redning

grovmalen svartpeppar

kokt pasta, helst färsk

Skölj sparrisen noggrant i kallt vatten. Bryt av den nedersta träiga biten och skär sedan sparrisen i ca 3 cm lång bitar.

Skär laxen i mindre bitar och fräs den tillsammans med persiljan i matolja. Tillsätt grädden och låt koka en stund, red av med maizena om du önskar lite tjockare sås. Du kan även ta mindre grädde och lite vatten eller matlagningsgrädde - allt efter eget önskemål.

Fräs vitlök och sparris i matolja i en egen panna tills de fått lite färg, ca 5 min.

Lägg över laxen och såsen i ett djupt upplägningsfat och lägg sparrisfräset ovanpå - servera till kokt pasta, ät och njut!

söndag 23 maj 2010

Ogrästider

Lääänge sedan jag var här och skrev, men tiden går så fort när man har mycket omkring sig. Våren har kantats av allehanda jobb både här och där. Vi bygger nya rum i gamla stalldelen, vi odlar tomater i massor och vi skriver sommarmenyer.

Med våren kommer grönskan och ogräset, men man kan faktiskt ta vara på en del av ogräset. Hämnas lite och ät upp det istället för att slänga det i en hög där det växet vidare. Här kommer recept på en ogrässoppa, kirskålscapuccino.


8 pers

600 g kirskål

2 små finhackade gula lökar

1 msk matolja

4 dl grädde

1 liter grönsaksbuljong

salt, vitpeppar

varm mjölk

ev lite cayennepeppar


Plocka de små späda bladen kirskål och koka den mjuk i saltat vatten. Koka inte för länge då blir kålen grå. Lägg is i en skål och fyll med vatten, häll av kokvattnet och lägg kirskålen i isvattnet, detta för att behålla den gröna vackra färgen. Ta upp kålen när den svalnat, låt den rinna av och grovhacka. Om du inte vill göra soppan direkt så kan du frysa den förvällda kålen.

Fräs löken i matfett, tillsätt kirskålen och låt allt bli varmt. Lägg över i en mixer, häll i grädden och mixa till en slät puré. Koka upp buljongen och vispa ner den i purén. Smaka av med salt och peppar och ev lite cayennepeppar, värm till lagom ättemperatur.

Precis innan soppan serveras hettar du upp mjölk intill kokpunkten och vispar den med elvisp tills du får ett kraftigt skum som du skedar över på soppan.

Jag lovar att familjen kommer bli mer benägen att hjälpa till att rensa ogräs efter att de smakat denna härliga soppa! Använder du dessutom ekologisk grädde och mjölk så blir det så närodlat du kan komma och en ekologisk förebild.